۱۲ دی ۱۴۰۰ - ۲۳:۳۶

پیگیری تخصیص اعتبار پروژه انتقال آب  خزر در کمیسیون تلفیق /امیدواری به توافق با دولت طالبان برای احیای تالاب هامون /اجرای طرح انتقال آب دریای عمان با کمترین اثرات منفی محیط زیستی

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه  احتمال می‌رود با پیشنهاداتی که به وزارت نیرو شده در چگونگی انتقال آب به فلات مرکزی کشور بازنگری صورت گیرد، گفت: بر اساس این پیشنهاد امکان انتقال آب دریای عمان به فلات مرکزی به جای انتقال آب دریای خزر مطرح شده است که این امر قابل بررسی توسط کارشناسان وزارت نیرو است.
کد خبر: ۹۱۸۰۹

پیگیری تخصیص اعتبار پروژه انتقال آب  خزر در کمیسیون تلفیق /امیدواری به توافق با دولت طالبان برای احیای تالاب هامون /اجرای طرح انتقال آب دریای عمان با کمترین اثرات منفی محیط زیستی

به گزارش خبرنگار مانا، معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست در نشست خبری آنلاین که امروز برگزار شده بود در پاسخ به سئوال خبرنگار مانا مبنی بر دلیل مبلغ اختصاص داده شده برای انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی در لایجه بودجه ۱۴۰۱ به میزان ۴۶ هزار میلیارد تومان با وجود مخالفت صریح رئیس جدید سازمان حفاظت محیط زیست با اجرای این پروژه در دولت سیزدهم، اذعان داشت: پروژه انتقال آب دریای خزر به استان سمنان سال گذشته مجوز‌های لازم را از معاونت انسانی سازمان حفاظت محیط زیست دریافت کرده است.

معاون محیط زسیت دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت میحط زیست با اشاره به اینکه مطالعات زیست محیطی این پروژه ۹ سال به طول انجامیده است، بیان داشت: احتمال می‌رود با پیشنهاداتی که به وزارت نیرو شده در چگونگی انتقال آب به فلات مرکزی کشور بازنگری صورت گیرد.

به گفته وی، بر اساس این پیشنهاد امکان انتقال آب دریای عمان به فلات مرکزی به جای انتقال آب دریای خزر مطرح شده است که این امر قابل بررسی توسط کارشناسان وزارت نیرو است.

پیگیری موضوع تخصیص اعتبار پروژه انتقال آب خزر در کمیسیون تلفیق

لاهیجان زاده با اشاره به تخصیص بودجه برای پروژه آب انتقال آب دریای خزر به سمنان در سال ۱۴۰۱ نیز اذعان داشت: این موضوع قبل از تخصیص اعتبار در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی قابل پیگیری و بازنگری است.

اجرای طرح انتقال آب دریای عمان با کمترین اثرات منفی محیط زیستی

وی در ادامه گفته‌های خود خاطرنشان ساخت: طرح انتقال آب دریای عمان یکی از کامل‌ترین طرح‌ها از بعد زیست‌محیطی است و از دقیق‌ترین ارزیابی‌های زیست‌محیطی بهره برده است.

این مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه پروژه مطالعاتی طرح انتقال آب دریای عمان دو سال به طول انجامیده است، گفت: تصمیم‌گیری درباره آن با کمک مشاوران داخلی و خارجی انجام شد.

وی با بیان اینکه این طرح یکی از دقیق‌ترین طرح‌ها از نظر ارزیابی زیست‌محیطی است و همه ارزیابی‌ها درباره شورابه و پساب انجام و روش‌های برداشت و تخلیه آن مشخص شده‌است، تاکید کرد: اجرای این طرح حداقل آسیب زیست‌محیطی را در پی خواهد داشت و برداشت آب از طریق دریای عمان و بخش اقیانوسی آن انجام خوا

لاهیجان زاده در ادامه گفته‌های خود با اشاره به بارش‌های سیل آسا در خلیج فارس و دریای عمان، بیان داشت: با توجه به موقعیت جغرافیایی خلیج فارس، به هیچ عنوان وقوع سونامی در این خلیج پیش بینی نمی‌شود.

این مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه تامین آب محیط زیستی رودخانه‌های کشور از جمله مهمترین برنامه‌های معاونت محیط زیست دریایی است، گفت: در این راستا مطالعات عمده تالاب‌های کشور به اتمام رسیده و نتایج آن به طور مجدد به تیم جدید وزارت نیرو ابلاغ شده است.

به گفته لاهیجان زاده، بیشترین چیزی که می‌تواند در تامین حق‌آبه تالاب‌ها به ما کمک کند سیلاب‌ها هستند که بر‌اساس اعلام هواشناسی در چند روز آینده شاهد بارش‌های سیلابی در استان‌های خوزستان، بوشهر، هرمزگان و بخش‌هایی از سیستان و بلوچستان خواهیم بود.

وی در ادامه با تاکید بر اهمیت تعیین نیاز آبی تالاب ها، عنوان کرد: تاکنون مطالعات آب مورد نیاز برای ۲۰ تالاب انجام شده که ۱۲ مورد در حال نهایی شدن است و نزدیک به ۲۳ مورد دیگر نیز در دستور کار اجرایی قرار گرفته است.

برگزاری مراسم روزجهانی تالاب‌ها در حاشیه تالاب بختگان

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه با اشاره به اینکه ۱۴ بهمن ماه روز جهانی تالاب‌ها است، اظهار داشت: در همین راستا مراسم ویژه‌ای با حضور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و مهمانان داخلی و خارجی در استان فارس و مجاورت تالاب بختگان برگزار می‌شود.

افتتاح مرکز پایش هوایی تالاب‌های کشور همزمان با روز جهانی تالاب‌ها

وی یکی از مهمترین اقدامات معاونت دریایی سازمان حفاظت محیط زیست، پایش تالاب‌ها عنوان و تصریح کرد: در همین راستا از تصویر برداری هوایی و تصاویر ماهواره‌ای بهره گیری شده است و بر اساس برنامه ریزی‌های صورت گرفته همزمان با روز جهانی تالاب‌ها در ۱۴ بهمن ماه، این مرکز پایش به بهره برداری خواهد رسید.

امیدواری به توافق با دولت طالبان برای احیای تالاب هامون

وی در ادامه گفته‌های خود در خصوص پروژۀ هامون و چگونگی تداوم احیای این تالاب با توجه به روی کار آمدن دولت طالبان گفت: مسئولیت پیگیری آب با دولت افغانستان به عهده وزارت امور خارجه است، اما شنیده‌ها حاکی از این است که امیدواری‌ها برای انجام توافقات لازم بر سر تامین آب هامون با دولت طالبان بسیار بیشتر از دولت اشرف غنی است.

به گفته معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست، دولت اشرف غنی مقاومت بسیار زیادی در زمینه انجام مذاکرات با دولت ایران در زمینه تامین آب تالاب هامون داشت.

وی با اشاره به اینکه پروژه هامون با همکاری مشترک اتحادیه سازمان ملل متحد در حال انجام است، تصریح کرد: در این خصوص چندی پیش گروهی از اتحادیه اروپا وارد تهران شده و قول‌های مساعدی جهت همکاری افغانستان برای احیای تالاب هامون از طریق اتحادیه سازمان ملل متحد داده شد.

لاهیجان‌زاده با اشاره به موضوع دیپلماسی آب اظهار کرد: مسئولیت دیپلماسی آب در زمینه افغانستان با وزارت امور خارجه و وزارت نیرو است. بعد از روی کار آمدن طالبان مذاکرات قبلی متوقف شد، ولی به نظر می‌رسد در حال ازسرگیری است. دولت اشرف غنی در این مسئله مقاومت زیادی داشت و ممکن است مذاکرات آب با دولت جدید افغانستان راحت‌تر باشد.

وی با اشاره به طرح احیای تالاب هامون ادامه داد: پروژه بین‌المللی هامون با همکاری سازمان ملل و اتحادیه اروپا در حال اجراست و سازمان ملل باید این طرح را گسترده‌تر کند و افغانستان را نیز وارد این طرح کند.

جلوگیری از ورود شورآبه آب شیرین کُن‌ها به خلیج فارس

این مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه گفته‌های خود به مشکلات زیست محیطی خلیج فارس اشاره و یکی از مهمترین این مشکلات را افزایش شوری خلیج فارس به دلیل عدم ورود آب شیرین کافی به این خلیج عنوان کرد.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست، تصریح کرد: به طول مثال ۴۰ سال پیش ۱۲۰ میلیارد متر مکعب آب شیرین از بهمنشیر و اروند رود وارد خلیج فارس می‌شد، اما به دلیل سدسازی در ترکیه و محدود شدن آب‌های دجله و فرات و نیز سدسازی در سوریه و عراق، هم اکنون میزان آب شیرین ورودی به خلیج فارس به حداقل رسیده است.

وی همچنین به افزایش یک درجه‌ای آب خلیج فارس بیان داشت: این امر به دلیل تغییرات اقلیمی است که اثرات منفی در زیستگاه‌های محیط زیست دریایی داشته است.

وجود ۵۵ درصد آب شیرین کُن‌های دنیا در حاشیه خلیج فارس

لاهیجان زاده از دیگر مشکلات مهمی که محیط زیست خلیج فارس را تهدید می‌کند را وجود ۵۵ درصد آب شیرین‌کن‌های دنیا در حاشیه این خلیج توسط کشور‌های عرب نشین عنوان کرد و گفت: در حال حاضر نیز کشور ما به سمت ایجاد آب شیرین کن‌ها در چهار نقطه از استان‌های هرمزگان، بوشهر، خوزستان و سیستان و بلوچستان است.

وی با اشاره به اینکه مطالعات جداگانه‌ای برای ایجاد آب شیرین کُن‌ها در استان‌های خوزستان و سیستان و بلوچستان انجام شده است، بیان داشت: این مطالعات به گونه‌ای است که کمترین آسیب متوجه محیط زیست دریایی کشور در حوزه خلیج فارس و دریای عمان شود.

به گفته معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست، جانمایی برای استقرار آب شیرین کُن‌ها در دریای عمان در مناطقی با عمق ۵۰ کیلومتر انجام شده است که کمترین آسیب را به محیط زیست وارد خواهد کرد.

وی با بیان اینکه ورود شورآبه‌ها به دریا می‌تواند خطرات زیست محیطی جدی به دنبال داشته باشد، اذعان داشت: هرگز اجازه ورود شورآبه‌های ناشی از فعالیت آب شیرین کُن‌ها را به دریا نخواهیم داد بلکه بر اساس برنامه ریزی‌های صورت گرفته به جای خسارت به محیط زیست دریایی می‌توانیم فلزات ارزشمندی مثل لیتیم و پتاسیم را از پساب شورآبه‌ها استخراج کنیم.

لاهیجان زاده با اشاره به تشکیل جلسات مکرر در کنوانسیون راپمی طی سال‌های گذشته، اظهار داشت: طی دو سال اخیر برگزاری جلسات طبق روال گذشته و به صورت مداوم انجام نمی‌شد، اما چند ماه پیش با انتخاب رئیس جدید راپمی، به صورت مجدد شاهد آغاز به کار با نظم این کنوانسیون مهم حفاظت از محیط زیست دریایی هستیم.

به گفته معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست، بر اساس تصمیمات جلسات اخذ شده در راپمی، آلودگی خلیج فارس در دستور کار قرار گرفته که یکی از مهمترین موارد آن رسیدگی هر چه سریعتر به موضوع آب شیرین کُن‌ها است.

وی تاکید کرد: بر این اساس مقرر شده از این پس آب شیرین کن‌ها با استفاده از فنّاوری‌های روز در حاشیه خلیج فارس استقرار یابند تا شاهد ورود شورآبه به دریا نباشیم.

وی شرکت فلات قاره را مسئول ایجاد آلودگی‌های نفتی خلیج فارس اعلام کرد و بیان داشت: بر اساس کارشناسی‌های صورت گرفته خط نفتی ابوذر از اصلی‌ترین منابع آلودگی نفتی است.

احیای خلیج گرگان و میانکاله ظرف ۵ سال آینده

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص پروژه احیای خلیج گرگان نیز گفت:پروژه پنج ساله‌ای برای رفع مشکلات خلیج گرگان تهیه و به دستگاه‌های اجرایی و مرتبط ابلاغ شده که پیش بینی می‌شود بر اساس آن مشکلات خلیج گرگان و تالاب میانکاله تا پنج سال آینده رفع شود.

وی تاکید کرد: در این راستا از دو سال پیش برنامه و مطالعات جامعی برای احیای خلیج گرگان و تالاب میانکاله تدوین شده است که این برنامه سال گذشته در ستاد ملی تالاب‌ها به تصویب رسید و جهت اجرایی شدن به همه دستگاه‌های اجرایی از سوی معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شد.

به گفته لاهیجان زاده، لایروبی مسیر‌های منتهی به تالاب میانکاله و خلیج گرگان یکی از مهمترین اقداماتی است که با اجرایی شدن آن اتصال تالاب و خلیج به دریا با شرایط مناسب تری صورت می‌گیرد.

وی با اشاره به اینکه در سال‌های گذشته، چون لایروبی صورت نگرفته بود و مسیر‌ها را رسوبات پوشانده بود، اگر باران و سیلابی هم اتفاق می‌افتاد آب زیادی به تالاب‌ها نمی‌رسید، اما در ۳ تا ۴ سال گذشته هزاران کیلومتر از این مسیر‌ها را در کشور لایروبی کردیم که با این کار حداکثر روان آب‌ها وارد تالاب‌ها می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه پسروی دریای خزر بزرگترین عامل تهدید کننده خلیج گرگان محسوب می‌شود، اظهار داشت: دریای خزر به دلیل تغییر اقلیم و مشکلات انسان‌ساخت تحت تاثیر است وعقب نشینی و پسروی آن تا سال ۲۰۵۰ ادامه خواهد داشت که از سمت شمال خواهد بود و کاهش حجم آب و افزایش دما کاهش تنوع زیستی را در پی خواهد داشت.

لاهیجان زاده با بیان اینکه دریای خزر می‌تواند هماهنگی و همبستگی بین کشور‌های حاشیه این دریا ایجاد کند، گفت: برای این منظور در سال ۱۳۸۲ کنوانسیون تهران با هدف حفاظت از محیط زیست دریا ایجاد شد که در آن پنج پروتکل از جمله تنوع زیستی، ارزیابی و آلودگی نفتی پیش بینی شد که تاکنون سه پروتکل توسط دولت و مجلس ایران تصویب شد و چهارمین پروتکل هم در نوبت رسیدگی در مجلس شوراس اسلامی است، پنجمین پروتکل نیز مربوط به پایش است که در حال تهیه پیش نویس آن هستیم.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست با شاره به تصویب پروتکل‌های ذیل کنوانسیون دریای خزر به منظور کاهش اثرات منفی پسروی آب این دریا، بیان داشت: تا پیش از این استاندارد‌های محیطی و تخریب دریای خزر به صورت مستند و علمی وجود نداشت، اما هم اکنون این استاندارد‌ها تدوین و ابلاغ شده که امیدواریم نقش مهمی در کاهش اثرات منفی پسروی آب دریای خزر داشته باشد.

ضرورت کنترل آذربایجان بر فعالیت‌های نفتی در دریای خزر

وی با تاکید بر اینکه کشور آذربایجان باید فعالیت‌های نفتی خود را کنترل کند، اظهار داشت: در صورت عدم توجه دولت آذربایجان به این موضوع، آسیب‌های محیط زیستی جبران ناپذیری متوجه این دریا خواهد شد.

ارسال نظرات
آخرین اخبار